News

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ

  Ο ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ  ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Η ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΤΕ ΔΕΗ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΠ

ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΈΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ  ΔΕΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ Η ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ  ΠΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΔΑΣ Η ΦΟΙΤΟΥΝ Η ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

Θέμα: Παροχή έκτακτου συσσιτίου.

Ο Δήμος Ιθάκης σας ενημερώνει ότι η προσωρινή υποστηρικτική δομή κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, που συστήθηκε κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 («ΕΛΠΗΝΩΡ», ΚΑΠΗ, Πρόνοια, Κοινωνικό Ιατρείο, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Κοινότητας), ξεκινά από αύριο Τρίτη 24/03/2020 την παροχή έκτακτου συσσιτίου και για όσο χρόνο είναι σε ισχύ τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, σε άτομα που διαμένουν μόνα τους, δεν έχουν νοικοκυριό, δεν δύναται να μετακινηθούν και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το συσσίτιο θα παράγεται σε εγκαταστάσεις του Δήμου με χρηματοδότηση του Δήμου και χορηγίες επαγγελματιών.


Ευχαριστούμε θερμά τους ακόλουθους χορηγούς:


• Super Market «ΑΒ Βασιλόπουλος» – Αρκουζής Δημήτρης
• Κρεοπωλείο «Κοντονιός» – ΑΦΟΙ Βλασσόπουλοι
• Super Market «Σκλαβενίτης» – Γεωργουλά Ελένη
• Οπωροπωλείο «Ο Πανταζής» – Κοντογιώργης Χαράλαμπος
• Οπωροπωλείο «Ο Αγρός του Λαέρτη» – Λεκατσάς Δημήτρης
• Super Market «Proton» – Λιβάνης Θεοφάνης
• Mini Market Μωραΐτης Παναγιώτης / Γιώργος Ο.Ε.
• Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ Πίππου
• Super Market «Οδυσσέας» – Σκαρμέας / Σκαρμέα Ο.Ε.
– Οπωροπωλείο Οδυσσέας – Ο Μπένις Arben Doka.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ FORMA.GOV.GR, ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

Δείτε απευθείας τους τρόπους έκδοσης:
Βεβαίωση εργαζόμενου | Αποστολή SMS | Συμπλήρωση Εντύπου | Χειρόγραφη Βεβαίωση

– Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας (PDF)
– Έντυπο βεβαίωσης κίνησης – οδηγίες προς τους πολίτες (PDF)

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

 • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο

 2. Διεύθυνση Κατοικίας

 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Τα νησιά μας, τα μικρά νησιά   και ιδιαίτερα αυτά τα οποία βρίσκονται μακριά από το κέντρο έχουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου Κοροναϊού. Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες καθώς είμαστε αντιμέτωποι με την πιο μεγάλη και σοβαρή κρίση. Και είναι η πιο σοβαρή κρίση καθώς αφορά την υγεία όλων μας.

Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητά μας αλλάζει, διαφοροποιείται αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε και τις ελευθερίες και τις κινήσεις μας.
Στο νησί μας υπάρχει μεγάλος αριθμός μόνιμων κατοίκων , οι οποίοι ανήκουν στις πολύ επικίνδυνες κατηγορίες τις οποίες κτυπάει ο κορονοιος.
Θα ήθελα όλοι μας να αναλογιστούμε και να σεβαστούμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες για το επόμενο χρονικό διάστημα και να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.

Τούτες τις ώρες, είναι απολύτως αναγκαίο να τηρήσουμε όλοι υπεύθυνη στάση, προστατεύοντας τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, το κοινωνικό σύνολο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ο Δήμος Ιθάκης στέκεται δίπλα στους πολίτες την περίοδο της κρίσης λόγω κορονοϊού. Στο θέμα της ύδρευσης, κανείς πολίτης δεν θα μείνει χωρίς νερό αυτό  το διάστημα με βάση και τις κυβερνητικές αποφάσεις για στήριξη των κοινωνικών ομάδων.

Για τον λόγο αυτόν  αποφασίστηκε:

Δεν θα γίνει καμία διακοπή υδροδότησης το τρέχον διάστημα.
Ο Δήμος Ιθάκης υπενθυμίζει την τήρηση όλων των μέτρων που είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία.

Ο Αντιδημαρχος Υδρευσης
Ιωάννης Θ.Τρέλλης

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Λόγω της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού στην Χώρα μας, ο Δήμος Ιθάκης κλιμακώνει την λήψη μέτρων πρόληψης ακολουθώντας τις οδηγίες και αποφάσεις των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Ιθάκης λαμβάνονται έως 30.03.2020 με δυνατότητα παράτασης τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:

Για κάθε υπηρεσία ή συναλλαγή με τον Δήμο συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΠ και του Κέντρου Κοινότητας οι πολίτες πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με τους αρμόδιους υπάλληλους για την εξυπηρέτησή τους (βλέπε τον Πίνακα email στο ithaki.gr).
Οι ώρες προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες του Δήμου (εκτός του ΚΕΠ) ορίζονται ως 11:00 με 13:00 και μόνο για τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον Δήμο.

Οι πληρωμές προς των Δήμο εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων θα γίνονται μέσω Τραπέζης και ηλεκτρονικά στον λογαριασμό που τηρεί ο Δήμος στην Τράπεζα Πειραιώς (ΙBAN GR45 0171 3840 0063 8403 0020 043) αναγράφοντας τα στοιχεία του καταθέτη και την αιτία της πληρωμής, επικοινωνώντας με την ταμειακή υπηρεσία για κάθε ενέργεια.

Η δομή του «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει την διανομή φαρμάκων στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λαμβάνοντας κάθε μέτρο προστασίας και περιορίζει την συχνότητα και το εύρος των επισκέψεων κατά προτεραιότητα και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιθάκης θα συγκαλείται με εντολή Δημάρχου σε τακτικές συνεδριάσεις στο Δημοτικό Κατάστημα για να τον συντονισμό της διαχείρισης της πανδημίας του Κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο καθώς και την ενημέρωση των πολιτών κάθε φορά που θα υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

Το Διοικητήριο (26740 23920), θα είναι ανοιχτό ως τις 9 το βράδυ.
Στα γραφεία του ΚΕΠ Δήμου Ιθάκης (26740 32110), τις απογευματινές ώρες (15:00 – 20:00), θα λειτουργεί παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ιθάκης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΡ.ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 

Λόγω της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού στην Χώρα μας, ο Δήμος Ιθάκης κλιμακώνει την λήψη μέτρων πρόληψης ακολουθώντας τις οδηγίες και αποφάσεις των αρμόδιων φορέων. Συγκεκριμένα κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Ιθάκης λαμβάνονται έως 30.03.2020 με δυνατότητα παράτασης τα ακόλουθα πρόσθετα μέτρα:

Για κάθε υπηρεσία ή συναλλαγή με τον Δήμο συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΠ και του Κέντρου Κοινότητας οι πολίτες πρέπει προηγουμένως να επικοινωνούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με τους αρμόδιους υπάλληλους για την εξυπηρέτησή τους (βλέπε τον Πίνακα email στο ithaki.gr).
Οι ώρες προσέλευσης κοινού στις υπηρεσίες του Δήμου (εκτός του ΚΕΠ) ορίζονται ως 11:00 με 13:00 και μόνο για τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον Δήμο.

Οι πληρωμές προς των Δήμο εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων θα γίνονται μέσω Τραπέζης και ηλεκτρονικά στον λογαριασμό που τηρεί ο Δήμος στην Τράπεζα Πειραιώς (ΙBAN GR45 0171 3840 0063 8403 0020 043) αναγράφοντας τα στοιχεία του καταθέτη και την αιτία της πληρωμής, επικοινωνώντας με την ταμειακή υπηρεσία για κάθε ενέργεια.

Η δομή του «Βοήθεια στο Σπίτι» συνεχίζει την διανομή φαρμάκων στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού λαμβάνοντας κάθε μέτρο προστασίας και περιορίζει την συχνότητα και το εύρος των επισκέψεων κατά προτεραιότητα και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιθάκης θα συγκαλείτε με εντολή Δημάρχου σε τακτικές συνεδριάσεις στο Δημοτικό Κατάστημα για να τον συντονισμό της διαχείρισης της πανδημίας του Κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο καθώς και την ενημέρωση των πολιτών κάθε φορά που θα υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

Το Διοικητήριο (26740 23920), θα είναι ανοιχτό ως τις 9 το Βράδυ.
Στα γραφεία του ΚΕΠ Δήμου Ιθάκης (26740 32110), τις απογευματινές ώρες (15:00 – 20:00), θα λειτουργεί παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ιθάκης.