Δημοτικά Διαμερίσματα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΑΘΕΩΣ

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι είναι τα παραδοσιακά μονώροφα ή διώροφα σπίτια του χωριού και το μικρό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και το οποίο διακρίνεται για την πυκνή του βλάστηση. Στην κορυφή του λόφου πάνω από το Βαθύ δεσπόζει το κάστρο που κτίστηκε το 1807 όταν από τους Γάλλους. Η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική, καθώς φαίνεται μέχρι και η Λευκάδα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα Βαθύ ταυτίζεται με το ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνος. Είναι ένα φυσικό λιμάνι ιδιαίτερου κάλλους και σύμφωνα με την παράδοση σ’ αυτό άφησαν οι Φαίακες κοιμισμένο τον Οδυσσέα.
Από τα αξιοθέατα της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό – ναυτικό μουσείο και την Μητρόπολη.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε στο σεισμό του 1953 και ξανακτίστηκε διατηρώντας όμως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Επίσης, στο Βαθύ, σώζεται και το πατρικό σπίτι Οδυσσέα Ανδρούτσου.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΡΑΧΩΡΙΟΥ 

Το Περαχώρι είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ιθάκης και το μοναδικό ορεινό χωριό του νοτίου τμήματος του νησιού, με πληθυσμό 354 κατοίκους. Είναι χτισμένοαμφιθεατρικά πάνω από το Βαθύ, σε υψόμετρο 300 μ., στην βορειοανατολική πλευρά του βουνού Πεταλιάτικο. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Βαθέως και απέχει 3 χλμ. από αυτό.

Κοντά στο χωριό θα δείτε τα μεσαιωνικά ερείπια προγενέστερου οικισμού, της Παλαιοχώρας που υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης, όπου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική και οι βυζαντινές εκκλησίες με τις τοιχογραφίες εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.

Στο χωριό ανήκει και το οροπέδιο Μαραθιά όπου η αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία ερείπια την Αρεθούσα Κρήνη και την Κόρακος Πέτρα.

Πάνω από το χωριό απλώνεται πυκνό δάσος με αυτοφυή δέντρα. Επίσης, η περιοχή παράγει εκλεκτό λάδι και κρασί.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Ο Σταυρός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Ιθάκης, με πληθυσμό 325 κατοίκους και απέχει 16 χλμ. από το Βαθύ. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Το χωριό κτίστηκε τον 16ο αιώνα και από τότε ως σήμερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα του νησιού. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτομή του Οδυσσέα.

Η περιοχή παρουσιάζει ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς θεωρείται πιθανό να ήταν εδώ κτισμένο το ανάκτορο του Οδυσσέα.

Στη θέση Πηλικάτα οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα λείψανα ενός αρχαίου οικισμού και σημαντικά ευρήματα της μυκηναϊκής και ελληνιστικής περιόδου τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Σταυρού. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η πήλινη μάσκα που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. αιώνα και έχει χαραγμένη την φράση «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ».

Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Σπήλαιο του Λοΐζου, στο εσωτερικό του όποίου βρέθηκαν ίχνη αρχαίου ιερού και οι εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας, της Ζωοδοόχου Πηγής και του Σωτήρος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΕΥΚΗΣ 

Η Λεύκη είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε στον δρόμο προς την βόρειο Ιθάκη. Απέχει 13 χλμ. από το Βαθύ και είναι κτισμένο στη πλαγιά του βουνού. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 56 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σπίτια είναι κτισμένα δεξιά κι αριστερά του δρόμου και με την χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους συνθέτουν μια αυθεντική νησιώτικη εικόνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΩΓΗΣ

Η Ανωγή είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. βορειοδυτικά από το Βαθύ. Είναι το αρχαιότερο χωριό της Ιθάκης, με σημερινό πληθυσμό 50 κατοίκων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία, γνωστά ως ΄΄Μενίρ΄΄, με υψηλότερο τον βράχο Αρακλή ύψους 8 μ. Στην περιοχή υπάρχουν και κατάλοιπα της μεσαιωνικής εποχής μιας ιδιαίτερης ιστορικής περιόδου, μυστικιστικής σημασίας.

Στο χωριό θα δείτε κι ένα επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό, ενώ στο παραδοσιακό καφενείο θα απολαύσετε μεζεδάκια της ντόπιας κουζίνας και θα θαυμάσετε τη υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Από το χωριό ξεκινά ένα θαυμάσιο μονοπάτι που οδηγεί στο Κιόνι.

Στην Ανωγή βρίσκεται και το ελικοδρόμιο του νησιού. Επίσης, από την Ανωγή μπορείτε να προσεγγίσετε το όρος Νήριτος, το υψηλότερο της Ιθάκης. Στο χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και η ιστορική Μονή Καθαρών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΞΩΓΗΣ 

Η Εξωγή είναι το βορειότερο χωρίο της Ιθάκης που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 42 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ από το Βαθύ.

 Υπήρξε αξιόλογο κέντρο χάρη στην ασφάλεια που του προσέφερε η θέση του απέναντι στις επιδρομές των πειρατών.

Σήμερα εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το μνημείο με τις τεχνητές πυραμίδες και τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και τις Αγίας Μαρίνας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ 

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατρειθιά αποτελείται από τα χωριά Πλατρειθιά και Φρίκες, με πληθυσμό κατοίκων 210 και 50 αντίστοιχα.

Ο Πλατρειθιάς είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στην πιο εύφορη περιοχή της Ιθάκης με παραδοσιακά σπιτάκια. Απέχει 17 χλμ από το Βαθύ. Αποτελεί το σημείο όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές για τον εντοπισμό του οδυσσειακού μεγάρου κατόπιν μελετών των ομηρικών κειμένων.

Οι Φρίκες είναι ένα γραφικό ψαροχώρι και βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και σε απόσταση 13 χλμ. από την Βαθύ. Στο μικρό λιμανάκι θα δείτε τους δύο παραδοσιακούς, καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους που προσθέτουν στην περιοχή της δική τους ομορφιάς. Οι μικρές ειδυλλιακές παραλίες της περιοχής προσελκύουν πλήθος λουόμενων.

Οι Φρίκες παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζονται με το ομηρικό λιμένα του Ρείθρου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΙΟΝΙΟΥ 

Το Κιόνι είναι κτισμένο στο βάθος ενός όρμου και ο οικισμός του έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 171 κατοίκους. Στο απάνεμο λιμανάκι του, το καλοκαίρι αράζουν τα κότερα των επισκεπτών της Ιθάκης. Στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν οι τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ίδιος ο οικισμός με τα παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια του. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και πολλές κατοικίες σώζονται από τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων και των καταστροφικών σεισμών που συγκλόνισαν τα Επτάνησα.

Το Κιόνι βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. από το Βαθύ. Διαθέτει υπέροχη θέα και μαγευτικές παραλίες.