ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Β. Ιθάκης, η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννο Γ. Λώλο και με την συμμετοχή νέων διδακτόρων, έχει αναλάβει την διαχείριση και περαιτέρω τεκμηρίωση του μεγάλου όγκου του αρχαιολογικού υλικού, που προήλθε από την 20ετή ανασκαφή του ζεύγους των Καθηγητών Λίτσας Κοντορλή και Θανάση Παπαδόπουλου στην Σχολή Ομήρου-Άγιο Αθανάσιο, με δυνατότητα, μάλιστα, έκθεσης μέρους του στα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία της νήσου.

Η έναρξη των σχετικών εργασιών έγινε πρόσφατα στο Μουσείο στο Βαθύ, με την δραστήρια συμμετοχή της Δρος Χριστίνας Μαραμπέα και της συνεργάτιδας Άννας Νοτιά. Σύντομα θα αναλάβουν εργασία και οι διδάκτορες Σταύρος Οικονομίδης και Άκης Τσώνος.

Από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζεται ότι η Βορειοδυτική Ιθάκη, μία από τις κρίσιμες αρχαιολογικές περιοχές, ευνοημένη από την φυσική γεωγραφία, στην οποία ανήκουν, πέρα από την Σχολή Ομήρου και άλλες γνωστές θέσεις (Πηλικάτα, Τρεις Λαγκάδες, Ρουσσάνο, Σπήλαιο Όρμου Πόλης), προβάλλει ως μείζον οικιστικό κέντρο της νήσου, με μακρά διάρκεια, από τα Προϊστορικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια, και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές μελλοντικής συνέχισης της αρχαιολογικής εξερεύνησης και ανάδειξης.