News

1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ’ αριθμ. ΣΟΧ 2/2024, για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΟΧ 2_2024. 3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΟΧ) 4. ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Η ΣΕ ΟΤΑ Η ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ OTA ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΑΡΘΡΑ 37-42 ΤΟΥ Ν. 4765/2021)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ

Ο Δήμος Ιθάκης ανακοινώνει ότι με τα άρθρα 25 & 26 του ν. 5143/2024 (ΦΕΚ101/ΤΑ 11-10-2024) ρυθμίζονται οφειλές προς Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/10/2024.

Για να υπαχθεί στην ρύθμιση αυτή ο κάθε οφειλέτης, προκειμένου να διακανονίσει τις οφειλές του στον Δήμο, πρέπει να υποβάλει την αίτηση του στο Δήμο Ιθάκης Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης /1/2025.

Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση ο κάθε οφειλέτης μπορεί να κάνει διακανονισμό των οφειλών του σε έως και 60 δόσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η πάγια ρύθμιση των οφειλών ήταν στις 24 δόσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεις) προς τους Δήμους.
Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ.
Στη ρύθμιση αυτή μπορεί να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

α) Τελούν σε αναστολή με νόμο ή διοικητικά.
β) Έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση που είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
γ) Δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιαδήποτε βαθμό και εφ όσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα από αυτόν ένδικα μέσα.
δ) Έχουν συνυποβληθεί για τις οφειλές αιτήματα συμβιβαστικής επίλυσης μαζί με τα ένδικα μέσα.
Στις μέχρι και 60 δόσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις από τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής .
Εξαίρεση από προσαυξήσεις σύμφωνα με τη διάταξη του νέου νόμου ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη σύμφωνα με την περ. α)του άρθρου 217του ν.4738/2020.

Στις περιπτώσεις αυτές και μόνο απαλλάσσονται οι προσαυξήσεις κατά ποσοστό ως εξής:

α)Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ , απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%

β)Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%

γ)Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%

δ)Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%

Προσοχή

Η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα της δόσης, ενώ η καθυστέρηση καταβολής δόσης, επιβαρύνεται αυτή με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.
Σε περίπτωση δε, μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα ποσά που είχαν διαγραφεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Ο προϊστάμενος της Οικονομικής /Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου ως δημόσιος υπόλογος είναι υποχρεωμένος βάση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και με τον υπ’ όψη νόμο, να γνωστοποιήσει στην οικεία ΔΟΥ (αλλιώς ασκείται πειθαρχικός έλεγχος αυτού και καταλογισμός) το συνολικό οφειλόμενο ποσό (αρχική οφειλή, πρόστιμα και τόκους) το οποίο βεβαιώνεται από την εφορία σε βάρος του οφειλέτη που δεν τηρεί τη ρύθμιση, προκειμένου να εισπραχθεί με ευθύνη της ΔΟΥ και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οφειλή με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης-κατάσχεσης για λογαριασμό των Δήμων παρακρατώντας η ΔΟΥ το 5% της οφειλής.
Ακόμα δε και την περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/20 στον οποίον μπορεί να έχει προσφύγει ο οφειλέτης για ποσά άνω των 10.000€ προς Δήμους και δεν πληρώνει τον διακανονισμό, η οικεία ΔΟΥ το διαχειρίζεται ως χρέος του δημοσίου προκειμένου να τα εισπράξει με κατασχέσεις και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΠΛαΣ) Υ.Π.ΕΝ.

Αξιότιμοι Δήμαρχοι κα στελέχη των ΟΤΑ,

Με το παρόν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συμμετοχής (ΠΛαΣ) (https://polsxedia.ypen.gov.gr/), στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», κύριος του οποίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ). Στην Πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της εκπόνησης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ/ΕΠΣ), οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν σχόλια, παρατηρήσεις και ιδέες, καθώς και να επισημαίνουν προβλήματα που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Επισημαίνεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων των ενδιαφερόμενων πολιτών στην Πλατφόρμα από την έναρξη υλοποίησης της μελέτης (ημερομηνία υπογραφής σύμβασης) και παραμένει ενεργή έως και την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων καθώς και για τις πέντε (5) ημέρες που έπονται της παρουσίασης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η επίσημη διαβούλευση των μελετών ΤΠΣ/ΕΠΣ,που πραγματοποιείται κατά το 2ο Στάδιο αυτών, συγκεκριμένα στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των ΤΠΣ / ΕΠΣ,δεν πρέπει να συγχέεται με την παρούσα διαδικασία.

Για την αποτελεσματικότερη προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο, παρακαλείσθε όπως τοποθετήσετε το επισυναπτόμενο εικονίδιο στις επίσημες ιστοσελίδες των Δήμων σας σε ευδιάκριτο σημείο. Σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί ο υπερσύνδεσμος: https://polsxedia.ypen.gov.gr/tpss/ ώστε οι χρήστες της δημοτικής σας ιστοσελίδας να έχουν την δυνατότητα παραπομπής τους στην Πλατφόρμα Συμμετοχής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Tο προωθητικό υλικό που έχει προετοιμάσει το Υ.Π.ΕΝ. και βρίσκεται αναρτημένο στο Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα στην ενότητα Α.8.-ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΠΣ/Α ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΣ) αφορά τα κάτωθι:

  • Δύο αφίσες (μπλε και άσπρη) για εκτύπωση, προτεινόμενου μεγέθους Α3. Συνιστάται η τοποθέτησή τους σε εμφανή σημεία του Δημαρχείου και άλλων χώρων όπου μπορεί να ενημερωθεί το κοινό ΕΔΩ.
  • Roll-up banners (μπλε και άσπρο) σε διάσταση 800×2000 mm για χρήση κατά την παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων Χωρικής Ανάπτυξης ΕΔΩ.
  • Βίντεο παρουσίασης του προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης https://www.youtube.com/watch?v=bFS5FrOO5Nwκαι της Πλατφόρμας Συμμετοχής https://www.youtube.com/watch?v=fjNk3FmBMTY.

Παρακαλούμε για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και ενημέρωση του κοινού.

Με εκτίμηση,

Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος

Ευθυμίου Μπακογιάννη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΟΜΒΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αγαπητοί,

Για τέταρτη χρονιά και εφέτος, ο Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε με επιτυχία κλειστή συνάντηση/πρόγευμα εργασίας, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2024, αφιερωμένη στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Ο κεντρικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία πράσινης μετάβασης. Μπορούν οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτήν; “(Local Authorities are in the center of climate action. Can Greek Municipalities cope with this challenge?”) και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Θα ήθελα, εκ μέρους του Κόμβου, να ευχαριστήσω θερμά τους συμμετέχοντες ομιλητές και παρεμβαίνοντες και όλους εσάς που επιλέξατε να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του προγεύματος καθώς και εν γένει τις δραστηριότητες του Κόμβου, ελπίζοντας να αξιολογείτε θετικά τόσο την πρωτοβουλία μας να φέρουμε ένα τόσο καίριας σημασίας θέμα προς συζήτηση, όσο και το αποτέλεσμα, αυτής καθαυτής της συζήτησης.

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από την εκδήλωση για την ενημέρωσή σας και για κάθε καλή χρήση.

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για του χρόνου, τουλάχιστον ως προς τη διοργάνωση του κλειστού προγεύματος εργασίας, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας στις εργασίες του Κόμβου.

Με εκτίμηση,

Μαρία Λογοθέτη
Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής