ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Από τον Δήμο Ιθάκης ανακοινώνεται ότι από 06 έως 16 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του θαλάσσιου βυθού, της παραλίας των Καμινίων και δυο διπλανών παραλιών από τα αντικείμενα τα οποία είχαν εγκαταληφθεί  και συσσωρευτεί μετά το κλείσιμο της μονάδας ιχθυοτροφείου, που είχε την έδρα της στην περιοχή. Η δράση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 76 τόνοι απορριμμάτων και συγκεκριμένα 5 τόνοι δίχτυα, 32 τόνοι μέταλλα και 39 τόνοι πλαστικά, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και 150 μεγάλες σακούλες με πλαστικά σφαιρίδια φελιζόλ.

Την δράση, αφορμή για την οργάνωση της οποίας υπήρξε παλαιότερη ανάρτηση του  Γιώργου Λίλα, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που γινόταν στην περιοχή, ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Healthy Seas, Ghost Diving και Ενάλεια, με την συμμετοχή εθελοντών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου  Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, του Δήμου Ιθάκης, του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακή και άλλων φορέων.

Τα δίχτυα που ανακτήθηκαν, θα ανακυκλωθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL, που αποτελεί την βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα, όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Επίσης ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μετατρέψει μέρος των μετάλλων σε μνημείο, που θα τοποθετηθεί στο νησί μας και θα θυμίζει την δράση αυτή.

Ο Δήμος Ιθάκης συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν για τα αποτελέσματα της δράσης και ιδιαίτερα τον Γιώργο Λίλα, η περιβαλλοντική ευαισθησία του οποίου ήταν η αφορμή της διοργάνωσης, που είχε ως αποτέλεσμα μια ιδιαιτέρου κάλους περιοχή του νησιού μας να ξαναβρεί την αρχική της μορφή.