ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Στηρίξτε το έργο και την προσπάθεια της Φιλαρμονικής Σχολής Ιθάκης

Φίλες και φίλοι

Πολλά είναι τα νέα παιδιά του νησιού μας που πήραν τις πρώτες μουσικές γνώσεις τους από τους δασκάλους της Φιλαρμονικής όλα αυτά τα 114 συναπτά έτη της λειτουργίας της. Και πολλοί είναι αυτοί που στη συνέχεια διακρίθηκαν στο χώρο της μουσικής, έχοντας πάρει τις βάσεις από τη Φιλαρμονική. Μια ολόκληρη μουσική παράδοση συντηρήθηκε, αναδείχθηκε και ενισχύθηκε χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες, μέσα από τη διδαχή και τη διαδοχή από γενιά σε γενιά.

Σήμερα οι μουσικοί της Φιλαρμονικής φτάνουν τους 85 μαζί με τους μαθητευόμενους και καλύπτουν όλες τις ηλικίες, από όλο το  νησί της Ιθάκης, από τα πρώτα μαθητικά χρόνια. Αποτελεί το μεγάλο πολιτιστικό σχολείο του μικρού μας τόπου, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών αμέσως μετά τα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Δεκτοί είναι όλοι, μικροί και μεγάλοι μαθητές που έχουν τη δυνατότητα μέσω του Σωματείου μας, να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο κτίριο του Κ.Ο.Ι. για τους μαθητές από το Βαθύ και το Περαχώρι και στο Σταυρό για τους μαθητές της Βορείου Ιθάκης.

Στη Φιλαρμονική μας λειτουργούν :
– Τμήματα μουσικής προπαιδείας προσχολικής ηλικίας
– Τάξεις εκμάθησης ξυλίνων, χάλκινων και κρουστών μουσικών οργάνων
– Junior Band
– Youth Band
– Concert Band
– Σύνολα μουσικής δωματίου
– Παιδική χορωδία
– Τάξεις Θεωρίας της μουσικής (Α,Β και Γ)
– Τάξη ανωτέρων θεωρητικών και υποχρεωτικού πιάνου

– Συνεργασία με Ωδείο

Η προσπάθεια του Συλλόγου διαχρονικά συγκίνησε αρκετούς επιφανείς πολίτες που τον ευεργέτησαν και φορείς που τον βοήθησαν, με τον Δήμο Ιθάκης να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Δυστυχώς, όμως η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περιήλθε η χώρα μας επηρεάζει αρνητικά και τα οικονομικά του Συλλόγου και τον φέρνει στην άκομψη θέση  να αναζητά λύσεις βοηθείας, όπως μηνιαίες, ή ετήσιες χορηγίες, ή χρηματικές δωρεεές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι απευθύνεται σε φορείς και ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό.

Ο Σύλλογός μας κατάφερε πολλά πράγματα χάρη στη στήριξη όλων σας, τόσο σε ηθικό όσο και σε υλικό – οικονομικό επίπεδο. Οι γονείς των παιδιών, οι φίλοι και τα μέλη ανέκαθεν προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν σ’ αυτό το Σωματείο, κατανοώντας πως ακόμη και η ελάχιστη προσφορά για τον Όμιλο, μπορεί να είναι μέγιστη.