ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ «ΙΘΑΚΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ITHACA TRAILS»

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ «ΙΘΑΚΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – ITHACA TRAILS» http://www.ithacatrails.gr

Η Επιτροπή Τουριστικής Αναπτυξης, Προβολής και Προώθησης του Δήμου Ιθάκης ανακοινώνει την ολοκλήρωση της καινούργιας δημοτικής τουριστικής ιστοσελίδας για τον Πεζοπορικό Τουρισμό, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη στην διεύθυνση http://www.ithacatrails.gr.

Η Ιθάκη διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών περίπου 110 χιλιομέτρων συνολικά, σχεδόν ισομερώς κατανεμημένων στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού, τα οποία αποτελούν μια μεγάλη κυκλική διαδρομή, αναφερόμενη ως «Ιthaca Trail». Σήμερα έχει αξιοποιηθεί περίπου το 60% αυτού του δικτύου, όπου οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον της Ιθάκης, αλλά και να «περπατήσουν στα ίχνη του Οδυσσέα» συναντώντας φυσικά μνημεία και τοπωνύμια με ομηρικές αναφορές, καθώς και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχαιολογικά σημεία, ξωκλήσια, σπηλιές, την χλωρίδα και την πανίδα και άλλα ενδιαφέροντα.

Στην ιστοσελίδα σήμερα υπάρχουν 13 διαδρομές, με χάρτες και οδηγίες κατά τα διεθνή πεζοπορικά πρότυπα, υποδείξεις βαθμού δυσκολίας και καταλληλότητας για παιδιά, χρονική διάρκεια διαδρομής ενώ υπάρχει και αντίστοιχη εφαρμογή ξενάγησης για κινητό, διαθέσιμο για Android και IOS λογισμικά κινητών. H ιστοσελίδα δημοσιεύθηκε καταρχάς στα ελληνικά και σύντομα θα εμφανίζεται επίσης στα αγγλικά και στα ιταλικά, κατά τα πρότυπα της επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου Ιθάκης (www.ithaca.gr).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής δίνει μεγάλη έμφαση επίσης στα πολλά και σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη του Πεζοπορικού Τουρισμού για την τοπική κοινωνία, ιδιαιτέρως επισημαίνοντας την περιβαλλοντική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση του Δικτύου Μονοπατιών της Ιθάκης, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσα από την προσέλκυση πεζοπόρων κατά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, εποχές πλέον κατάλληλες για πεζοπορία.

Παράλληλα ο Δήμος Ιθάκης συμμετέχει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, η επίσημη ένταξη του οποίου έγινε την 21η/4/2022 με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης.

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης περιλαμβάνει τα νησιά Κεφαλονιά, Ιθάκη, Άτοκος και Αρκούδι, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση περίπου 3.006 τ.χλμ. και αποτελεί ύψιστη ευκαιρία παγκόσμιας προβολής και αξιοποίησης της περιοχής. Η ένταξη της Ιθάκης στο Δίκτυο Γαιωπάρκων UNESCO είναι μια εξασφάλιση σεβασμού στην γεωλογική ιστορία του νησιού, την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας και γεωποικιλότητάς του, αλλά και την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Ως Δημοτικη Αρχή διαμορφώνουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η τουριστική ανάπτυξη του Νησιού μας να γίνεται σε βιώσιμη βάση, με διαρκή ωφέλη για την τοπική οικονομία και σταθερή συμβολή στη βελτίωση της κοινωνικο-πολιτιστικής μας ταυτότητας.