Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Β. Ιθάκης, εξελίχθηκε, κατά το διάστημα 18-22/1/2019, η 3η φάση των εργασιών τακτοποίησης και διαχείρισης του αρχαιολογικού υλικού από την 20ετή συστηματική ανασκαφή του ζεύγους των Καθηγητών Θανάση Παπαδόπουλου και Λίτσας Κοντορλή στον Άγιο Αθανάσιο-Σχολή Ομήρου, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελούμενη από τον Καθηγητή Γιάννο Γ. Λώλο, την Δρα Χριστίνα Μαραμπέα και τον Δρα Σταύρο Οικονομίδη, με παροχή φιλοξενίας στο Κ.Π.Ε. Ιθάκης.
Προωθήθηκαν σημαντικά οι εργασίες καταγραφής (σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων), σχεδίασης και περαιτέρω τεκμηρίωσης μεγάλης ποσότητας κινητών ευρημάτων διαφόρων κατηγοριών και περιόδων.
Από το υλικό της Σχολής Ομήρου, που επανεξετάσθηκε πρόσφατα, η Πανεπιστημιακή ομάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία: Σε σύνολο Μυκηναϊκής κεραμεικής της ακμαιότερης φάσης (14ου-13ου αι. π.Χ.), και σε σειρά ενσφράγιστων (ενεπίγραφων) κεράμων, που εντάσσονται στον εντυπωσιακό όγκο των κεραμεικών και ποικίλων ευρημάτων (και πολλών νομισμάτων) της Ελληνιστικής-πρώιμης Ρωμαϊκής περιόδου, και αποκαλύπτουν τον δημόσιο (λατρευτικό;) ρόλο του εκτεταμένου μνημειακού συγκροτήματος της Σχολής Ομήρου, στο ευρύτερο περιβάλλον της Ιθάκης, κατά την περίοδο αυτή.